Tips & Råd

Billig, nyttig och klimatsmart mat – matkreatören bakom Portionen under tian tipsar

Hanna Olvenmark är kreatören bakom företaget Portionen under tian. Där skriver hon om klimatsmart, billig och nyttig mat på sin hemsida och Instagramkonto. Hon har även gett ut kokböcker med samma tema.

I januari 2024 fick deltagarna i WR33 ta del av 10 recept som Hanna skapat. I en intervju bjuder hon på ett av recepten från programmet och ger sina bästa tips för hur du kan äta bra och ändå minska dina matkostnader – och ditt klimatavtryck!

Testa ett favoritrecept kostnadsfritt från vårt kost- och träningsprogram WR66. Det är både hälsosamt och supergott! 😋

Skanna QR-koden och hämta ditt recept.

author

Granskad av

Mikaela Lundqvist

Marknadskoordinator

Senast uppdaterad 6 mars 2024

Idén bakom Portionen under tian: ville bevisa att det går att äta nyttigt och billigt

Genom Hannas kanaler får du tips och råd om olika typer av mat inom kategorin billigt, nyttigt och klimatsmart. 

”Jag skriver om råvaror i säsong. Olika typer av spannmål. Mat som håller länge. Baljväxter. Frysta grönsaker. Du kommer inte in på mina kanaler för att du vill ha tips på lyxig mat eller restauranger. Hos mig hittar du mat som är enkel att laga, som kan ätas ute eller stoppas i en matlåda. Mer åt det hållet.”

När Hanna arbetade som dietist på ett sjukhus mötte hon ofta patienter som sa att de inte hade råd att äta bra mat. Men att bra mat måste vara dyrt är en missuppfattning.

”Jag ville bevisa att det faktiskt går att äta bra mat utan att det behöver kosta för mycket. Därför började jag dela tips och recept på en hemsida som jag drev tillsammans med andra dietiststudenter.” 

Efter ett tag gick studenterna olika vägar. Då startade Hanna sin egen hemsida där hon, förutom att tipsa om billig och hälsosam mat, valde att lyfta klimatfrågan. Idag har Hanna över 200 000 följare på sin Instagram och tusentals dagliga besökare på sin hemsida. 

”På senare tid har jag även börjat skriva mer om att laga mat utomhus. Det hör ihop med budskapet jag vill förmedla eftersom det är en billig aktivitet. Jag har även lyft olika livsstilsfrågor kring klimatet. Men mest av allt är det matglädje jag pratar om i mina kanaler.”

Tacosoppa och belugalasange – två goda recept som Hanna tagit fram till WR33 Vinter

Tacosoppa och belugalasange – två goda recept som Hanna tagit fram till WR33 Vinter

Låt din nyfikenhet ta plats vid matbordet

Hannas recept är i grunden vegetariska, men hon tillägger samtidigt att man kan äta klimatsmart och ändå äta kött. 

”Vi behöver verkligen minska på vår köttkonsumtion men det betyder inte att de som gillar kött behöver välja bort det helt och hållet. Det räcker att byta mot annat protein ibland. Välj en dag i veckan när du äter vegetariskt, eller fyll ut din köttfärssås med linser, så har du börjat en resa mot att äta mer hållbart och kan utvecklas allt eftersom.”

Just det här med att äta mindre kött tar emot för många då det finns en föreställning om att en måltid inte är komplett utan kött. 

”Det största hindret är ofta att man har sina matvanor och att man inte är öppen för förändring. Många har redan bestämt sig för vad de äter och inte äter. Här vill jag inspirera till att våga låta din nyfikenhet ta plats vid matbordet och känna att det ska bli roligt att testa något nytt. Att inte bara avfärda vegetarisk mat som kaninmat.”

Att minska på köttet är både bra för klimatet, hälsan och för plånboken – om du vet vad du ska äta i stället. Hanna är tydlig med att det inte handlar om att göra alla till vegetarianer. Men de allra flesta hade mått bra av att minska på köttet och låta vegetabilierna ta merparten av maten.

Nyttigt och billigt – hur går det ihop?

Självklart finns det familjer och människor som kämpar för varenda krona. Framförallt i dessa tider då skenande matpriserna gör att många tvingas dra ner kraftigt på sina matinköp. Då kan ett tips som “se över vad du lägger dina pengar på” kännas som ett skämt. Men har man det inte så dåligt ställt kan ett bra första steg vara att se över sina matutgifter. 

”Det kan bli lite stolpigt att prata om vad som är dyrt eller billigt då man ofta jämför inom samma kategori. Men byter du ut köttet mot baljväxter – blir plötsligt det mer hälsosamma alternativet, alltså baljväxterna, billigare.”

Anmäl dig till WR33 senast 17 januari för att få Hannas recept i din WR-app 👆❤️

Anmäl dig till WR33 senast 17 januari för att få Hannas recept i din WR-app 👆❤️

Hanna förklarar närmare att om du äter mycket kött skulle du kunna spara pengar genom att byta ut det mot baljväxter ibland. Men baljväxter och kött är inte samma kategori av mat och de står inte heller nära varandra i butikerna. Därför jämför man ofta dyrt kött med billigt kött vilket gör det bättre alternativet – som ofta är närproducerat kött – dyrare. 

”Hur mycket du kan spara beror alltså inte på om du tar den billigare pastan eller det billiga köttet. Det finns nyttig mat som är dyr, till exempel lax. Det finns också nyttig mat som är billig, till exempel rotfrukter, frysta grönsaker och baljväxter. Man behöver tänka på helheten.”

Hanna vill poängtera att hon inte alltid tycker att maten ska vara billig. Speciellt inte när det kommer till kött.

”Kött ska kosta mer. Annars är det ofta importerat vilket har utmaningar kring hur det produceras. Därför kan det vara ännu viktigare att då och då byta köttet mot något helt annat om du vill spara en peng och samtidigt värna om miljön."

Missa inte nästa start av WR33 där vi har nya matkreatörer och unika träningspass varje omgång 😍

Hannas 6 bästa tips för att hålla nere matkostnaderna och äta klimatsmart

1. Kunskap

En tröskel för många är att man inte har så mycket kunskap om olika livsmedel. Vilka billiga livsmedel är bra och hur får man maten att smaka gott? 

Ett tips är att kolla in Hannas bok – portionen under tian. Även i Weekly Revolts bok Bra mat med Weekly Revolt finns en hel del kunskap att hämta. 

När du vet vad du ska göra med livsmedel som baljväxter och rotfrukter kommer du kunna laga mat som är både god, nyttig och bra för plånboken. 

2. Många bäckar små

Som vi nämnt tidigare så är det bra att se över dina utgifter. Dels utgifter överlag: hur mycket lägger du på kläder i jämförelse med mat? Men också hur mycket du lägger på olika typer av mat. 

Hanna tycker inte att man ska räkna varenda öre, det är både krångligt och tråkigt. Men om du tar en kaffe på ett café för 30 kronor varje dag (vilket är lågt räknat numera), så blir den dagliga kostnaden inte så farlig. Men på en månad blir det 900 kronor och på ett år runt 10 800 kronor. Då är det plötsligt väldigt dyrt med kaffe. 

En proteinbar som kostar 25 kronor om dagen kostar 9000 kronor om året – och 90 000 kronor om man räknar på en tioårsperiod. Till skillnad från ett hemmagjort mellanmål som inte kostar mer än några kronor och kan bidra till många sparade tusenlappar på sikt. 

I längden kan du spara mycket genom att minska på små vardagliga utgifter. 

3. Planera dina inköp

Det kan vara svårt att tänka kreativt i mataffären när du är trött, hungrig och stressad. Har du då inte en redan inarbetad vana och vet precis vad du ska handla för att äta billigt och nyttigt, kommer du förmodligen inte stå där och känna dig sugen på att prova något nytt mitt i all stress. 

Genom att göra ett förarbete, planera måltider och inköp, blir det enklare att ta bättre beslut när du handlar. Planering är inte heller särskilt tidskrävande – 20 minuter per vecka kommer göra stor skillnad för dina inköp.   

4. Matlådor och mellanmål

Matlådor är ett klassiskt tips som är väl värt att lyfta igen och igen. Du behöver inte alltid ta med dig matlådor – det måste inte vara svart eller vitt. Men om du äter ute ofta kan du börja med att göra matlådor ibland. För det är oftast mycket billigare att laga sin egen mat än att luncha på stan. 

Om du dagligen springer in på Pressbyrån och köper mellanmål är det också en typisk sak som kostar mer än vad man tror. 40 kronor här och där är kanske ingenting – men i längden blir det dyrt. 

Att göra matlådor och egna mellanmål kan kännas tidskrävande. Men om du gör mycket åt gången och fryser in – tar det faktiskt inte mer tid än att gå till affären varje dag. Allt handlar om planering. 

5. Handla frukt och grönt i säsong

När det är säsong för ett visst livsmedel finns ofta ett överflöd på marknaden, vilket gör att priset sänks. Äpplen, tomater, potatis och apelsiner – det och mycket mer kan du komma undan med billigare om du handlar i säsong.

Även fisk och skaldjur kan bli billigare under vissa årstider beroende på tillgången. Förutom att du sparar pengar, är det roligt att laga säsongsbaserad mat för att bryta rutiner och få ny inspiration. 

6. Ät mindre kött

Återigen: För din hälsan, klimatet och för plånboken är det bra att äta mindre kött. Byt ut mot baljväxter ibland. Ät växtbaserat ett par dagar i veckan eller blanda ut din kötträtt med linser. 

Du behöver inte tänka att du aldrig mer ska få äta din favoritbiff – du behöver bara njuta av den lite mer sällan. 

Testa ett av recepten som Hanna skapat till WR33

I januari 2024 kommer deltagarna i WR33 få ta del av Hannas recept – vilket vi är så himla glada för! Hanna säger: ”Jag hade en fördom om att Weekly Revolt stod för bantning, och då hade jag tackat nej. Men sen förstod jag att det inte var så. Weekly Revolts matfilosofi rimmar bra med mina egna värderingar om en hälsosam vardag.”

Hanna fortsätter att berätta att hon är väldigt nöjd med recepten hon tagit fram och ser fram emot att få dela dem med Weekly Revolts deltagare. 

Här kommer som utlovat ett av recepten: en enkel soppa som smakar fredagstacos. Mums säger vi! 

När teamet på Weekly Revolt provsmakade Hannas tacosoppa fick den 10/10 i betyg. Otroligt god 😋

När teamet på Weekly Revolt provsmakade Hannas tacosoppa fick den 10/10 i betyg. Otroligt god 😋

Tacosoppa med ärtguaccamole 🌮

En enkel soppa som smakar fredagstacos! Här serverar vi den med hemmagjorda tortillachips.

🍴4 portioner

⏱️ 30 minuter

Ingredienser

  • 2 gula lökar

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 msk rapsolja

  • 2 tsk spiskummin

  • 1 tsk sambal oelek

  • 400 g krossade tomater

  • 1 st grönsaksbuljongtärning

  • 4 dl vatten

  • 2 förpackningar kokta kidneybönor (ca 6 dl)

  • salt

  • svartpeppar

Ärtguacca

  • 2 ½ dl gröna ärtor, frysta

  • 1 vitlöksklyfta

  • ½ dl solroskärnor

  • 2 msk rapsolja

  • 1 krm sambal oelek

  • ½ citron (saften)

  • 1 msk koriander

  • salt

Tortillachips

  • 2 tortillabröd, fullkorn

  • 1 msk rapsolja

Gör så här

1. Sätt ugnen p. 225°C .

2. Hacka lök och vitlök. Stek på medelvärme i en stor kastrull tillsammans med spiskummin och sambal oelek tills löken mjuknat. Häll över tomaterna, vatten och buljongtärning. Rör om och låt koka i ca 5 min.

3. Skölj bönor i kallt vatten och låt rinna av. Tillsätt bönorna och låt dem bli varma. Mixa sedan soppan med en stavmixer eller blender. Smaka av med salt och peppar.

4. Tina ärtorna. Mixa sedan med vitlök, solroskärnor, olja, sambal oelek och saften från citronen i en blender eller med en stavmixer till en slät röra. Blanda i hackad koriander. Smaka av med salt.

5. Skär tortillabröden i önskad storlek och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Pensla över lite olivolja och ugnsbaka i ca 5-8 minuter tills tortillabröden är genomtorra och fått en lätt rostad färg.

WR33 är ett roligt kost- och träningsprogram som passar in i din vardag. Nya recept och träningspass varje omgång 🥗💪

author

Granskad av

Mikaela Lundqvist

Marknadskoordinator

<

Alla Tips & Råd

VÅRA MEDLEMMAR

30,000 deltagare

Vi pratar gärna och länge om Weekly Revolt. Men våra fantastiska medlemmar gör det så mycket bättre. Över 14,000 av dem har redan berättat om sin upplevelse genom våra program. Kolla själv.

instagram
instagram
instagram
instagram
instagram
instagram

Varukorgen är tom

Till butiken

Varukorg
Varukorgen är tom
Totalt:

Vi bjuder på frakten