Tips & Råd

Varukorgen är tom

Till butiken

Knatteplock tipsar: Så äter du mer hälsosamt med barn

När kostrådgivaren Elin startade Instagramkontot Knatteplock i november 2021 var det som en matdagbok för eget bruk. En månad senare hade kontot plötsligt 10k följare – utan att Elin hade någon aning om hur det gått till.

– Först då insåg jag hur stort intresset för BLW och plockmat var, berättar Elin, och hur lite info det finns om konceptet i Sverige.

Idag driver hon sajten Knatteplock som utmanar normen kring puréer och obligatorisk skedmatning för små barn. Inte minst med ett gäng plockmatsvänliga recept som du snart hittar i Weekly Revolts receptapp.

I den här artikeln delar Elin sina klokskaper till dig med barn som vill äta mer hälsosamt hemma – tillsammans med ett riktigt läckert recept.

Testa ett favoritrecept kostnadsfritt från vårt kost- och träningsprogram WR66. Det är både hälsosamt och supergott! 😋

Skanna QR-koden och hämta ditt recept.

author

Granskad av

Joanna Ostrowska

Dietist

Vad är BLW och plockmat – och när är det rätt läge att börja? 🍽️

En vanlig missuppfattning är att små barn behöver speciell barnmat. Eller att man måste puréa all mat till barn under 12 månader. Men barn klarar ofta att äta matbitar redan från ett halvårs ålder, med eller utan tänder, så länge den är tillräckligt mjuk. 

Baby Led Weaning (BLW) handlar kort och gott om att låta barnet äta självständigt redan från början, utan puréer och skedmatning. Barnet presenteras helt enkelt för maten på tallriken och får möjlighet att äta själv redan från start. 

– Då får barnet chansen att utforska maten med alla sinnen, efter egen lust och förmåga, förklarar Elin, även om det blir lite kladdigt.

Bebisar kan introduceras för BLW så fort de kan sitta själva, hålla huvudet stadigt en längre period och föra saker till munnen. Och det finns fördelar med att börja med plockmat tidigt. En är att barns matvanor grundläggs under deras första levnadsår.

Plockmat, som är den svenska motsvarigheten till BLW, har en lite bredare innebörd. Det handlar mer om hur maten serveras och hur barnet äter just för stunden. Till skillnad från vid den mer strikta BLW-metoden är det helt okej att blanda plockmat med skedmatning.

Elin Oresten startade Knatteplock med målet är ge dottern Bonnie och andra barn en glädjefylld relation till mat.

Elin Oresten startade Knatteplock med målet är ge dottern Bonnie och andra barn en glädjefylld relation till mat.

”Jag tror inte riktigt på barnmat, utan mer på familjemat” 

Elin har alltid varit intresserad av mat och hälsa. När hon blev mamma var dottern Bonnie inte speciellt pigg på att bli skedmatad och Elin såg sig om efter alternativ till puréer och traditionell barnmat. 

När hon ramlade över BLW-metoden såg hon barn smaska i sig med god aptit. Elin började testa olika recept som hon passade på att spara på Instagramkontot. Ändå rörde Bonnie knappt maten i början. 

– Så vi körde på med amningen och serverade plockmat som alternativ. Efter 8–9 månader lossnade det och sedan dess har maten fungerat bra, säger Elin. 

Bonnies matintresse har visserligen gått upp och ner i perioder. Dottern äter heller inte allt som serveras, vilket många av Knatteplocks följare verkar tro. 

– Hon gillar till exempel inte pannkakor, men älskar oliver och smörgåsgurka. Köttfärssås går ner, men kyckling är fortfarande ingen favorit. Barn gillar olika – precis som vuxna

Elin tror inte på konceptet barnmat, utan mer på familjemat. 

Därför är recepten som hon tagit fram för Weekly Revolt skapade för att passa hela familjen, från mormor som är 87 till de minsta på sex månader. 

Det viktiga är att man ser till barnets förmåga. En sexmånaders bebis måste ha mjuka konsistenser och hårda, runda matbitar går bort. Annars fungerar det mesta för små barn.

Bland recepten hittar du tonfiskbollar, sötpotatisfritters och tofugryta. Lättlagat, näringsrikt – och inte minst – gott!

Plockmat handlar om att ge barn chansen att utforska maten självständigt, även om det kan bli rejält kladdigt i början.

Plockmat handlar om att ge barn chansen att utforska maten självständigt, även om det kan bli rejält kladdigt i början.

Få barn att gilla hälsosam mat – går det? 🥦

Det finns enligt Elin många fördomar om vad barn gillar och inte gillar. Och att barn ogillar hälsosam mat generellt, är inte sant

– Utgår du från att ditt barn kommer ha svårt att gilla grönsaker, så är risken stor att det blir utfallet, säger Elin. Äter du och resten av familjen hälsosam mat så är sannolikheten stor att barnet kommer mumsa i sig den med.

Vill du få ditt barn att tycka om morötter trots att du själv bara äter makaroner så har du med andra ord ett problem. Därför är Elins bästa tips att börja med dig själv och dina egna matvanor och låta barnet hänga med på det

Sen gäller det att vara lyhörd till barnets signaler. Både när det gäller hunger och mättnadskänslor. 

– Till skillnad från oss vuxna, som ofta äter trots att vi är mätta och ignorerar vår egen hunger, så är barn mycket mer intuitiva när det kommer till ätande. Att värna om den egenskapen är viktigt för att främja barnens matglädje och en sund framtida relation till mat.

Familjevänliga recept och hemmaträning som gör susen: Läs mer om WR66 och anmäl dig till nästa start!

Vad gör jag om mitt barn matstrejkar? 🚫

Att barn vägrar äta är knappast ovanligt, framförallt inte från att de är 1,5 år. Då kommer de ofta in i den neufobiska fasen som kan göra dem petigare och rädda för ny mat. Ett beteende vi har med oss sedan vi var grottmänniskor.

– Syftet är att skydda oss från att äta giftiga växter, svampar och bär när vi börjar röra på oss och så småningom gå, förklarar Elin. Därför är barn naturligt skeptiska mot maten i den här åldern.

Hos ett fåtal barn hänger petigheten med tills de är 4–5 år. Då gäller det att göra maten lustfylld och inkludera barnet i matlagningen så mycket som möjligt. 

– Lek med maten trots att många menar att det är fel, tipsar Elin. Bygg gubbar med ärtorna och servera gurkan i roliga former. 

Det kan också vara smart att alltid servera något välbekant tillsammans med den övriga maten. Är det pasta som är grejen så är det inte fel att servera det ofta som en trygghet på tallriken, vid sidan om annat.

Det viktigaste är att du fortsätter servera allt möjligt och inte ger upp. Då exponeras barnet för olika slags mat visuellt och chansen ökar att det mesta hamnar i magen så småningom.

– Men Bonnie och alla andra barn kommer fortfarande ha sina egna matpreferenser. Precis som oss vuxna. Det viktigaste för mig är att hon får en positiv och sund relation till mat, säger Elin, även om hon inte älskar allt som serveras.

Att inkludera barn tidigt i matlagningen är ett bra sett att väcka intresset för nya smaker och ingredienser.

Att inkludera barn tidigt i matlagningen är ett bra sett att väcka intresset för nya smaker och ingredienser.

Därför bör du undvika smörgåsrån-och-banan-fällan

Som småbarnsförälder är det lätt att hålla sig till säkra matkort för att det känns tryggt. Då vet man att barnet i alla fall får i sig något.

– Banan är sött och mjukt och de tunna smörgåsrån smälter i munnen. Men det är lätt att man går miste om viktig smakträning i ung ålder om detta utgör större delen av barnets kost, säger Elin. Då blir det ofta svårare att börja med annan mat senare

Så vilken slags plockmat ska man erbjuda barnet och vad ska man helst undvika? 

– Charmen med plockmat är att barnet kan äta i stort sett samma mat som du, säger Elin, så länge den tillagas och serveras på ett lämpligt sätt efter barnets förmåga.

Äter resten av familjen rå broccoli till middag kan du koka eller ugnsbaka den till barnet. Ett trick är att trycka matbiten mellan dina fingrar, går det bra är den mjuk nog för en sexmånaders bebis. 

Sen väljer du själv om du vill vänja ditt barn vid söta smaker. Gör du det väldigt tidigt så kan den inbyggda smakpreferensen för sött förstärkas. Vilket kan vara bra att tänka på, även om lite socker inte är skadligt i sig.

De enda kryddorna som barn under 1 år inte bör äta, oavsett måltidsrutin, är salt. 

– Många barn älskar till exempel kryddig mat och chili behöver absolut inte vara något problem, så länge du inte häller i hela chilikaret, säger Elin. Stekt mat går också fint så länge den inte är bränd, men det ska ju ingen äta egentligen. 

Grönsaker och mat som smakar mycket är bra att introducera tidigt. Sen är järnrika råvaror, som exempelvis nötfärs, pumpakärnor, kikärtor och havregryn, extra viktiga för små barn, så det kan vara värt att tänka på.

Ett exempel är dessa oemotståndliga aprikosbars som Knatteplock tagit fram för oss på Weekly Revolt.

Finger-licking-gott! Knatteplocks aprikosbars är det perfekta mellisalternativet hemma och på språng.

Finger-licking-gott! Knatteplocks aprikosbars är det perfekta mellisalternativet hemma och på språng.

Recept på järnrika aprikosbars 🍑

Ingredienser

 • 8 st urkärnade dadlar

 • 16 st torkade aprikoser (gärna osvavlade som är mörkare i färgen)

 • 1 ½ dl havregryn

 • 1 msk chiafrön

 • ½ tsk ceylonkanel

 • 1 dl pumpakärnor eller andra frön

 • Eventuellt lite vatten för slätare konsistens

Gör så här

 1. Mixa alla ingredienser till en tjock massa

 2. Tryck ut massan i en matlåda klädd med bakplåtspapper (eller i en annan passande form)


 3. Låt gärna stå och vila i ca 3 timmar


 4. Skär kakan i bitar eller låt den vara hel

 5. Förvara i en tät behållare, torrt och svalt

På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om vilken mat som är bra och och mindre bra för barn under ett år. ​​

Bättre sömn och mer energi – läs om småbarnsföräldrarna som körde WR66 ihop.

Till sist: Elins bästa tips till dig som vill göra familjematen mer hälsosam

Ett enkelt sätt att göra vardagsmaten lite mer näringsrik och mättande är att byta vanlig pasta mot fullkornspasta. Stek på några skivor halloumi och grönsaker så har du en fullgod måltid. 

– Brukar grönsakerna ligga ensamma kvar på tallriken vid slutet av middagen, så testa att presentera dem först nästa gång. Helst redan under matlagningen när barnet är hungrigt. 

Sen är det bra att inkludera barnen i matlagningen så tidigt som möjligt. Då väcks intresset för maten på ett annat sätt. Saknas det tid eller känns jobbigt att laga mat är food prepping dessutom en toppenlösning. 

– Gör en linsgryta eller köttfärssås och frys in så har du alltid bra mat redo, säger Elin. Du måste faktiskt inte servera en nobelmiddag varje dag. ❤️

author

Granskad av

Joanna Ostrowska

Dietist

<

Alla Tips & Råd

VÅRA MEDLEMMAR

30,000 deltagare

Vi pratar gärna och länge om Weekly Revolt. Men våra fantastiska medlemmar gör det så mycket bättre. Över 14,000 av dem har redan berättat om sin upplevelse genom våra program. Kolla själv.

instagram
instagram
instagram
instagram
instagram
instagram

Varukorgen är tom

Till butiken

Varukorg
Varukorgen är tom
Totalt:

Vi bjuder på frakten