Tips & Råd
Efter två vaginala förlossningar fick Louise, grundare av Weekly Revolt, problem med urinläckage. Något som gjorde henne både skamsen, ledsen och frustrerad. Här berättar hon öppet och ärligt om sin resa med hopp om att hjälpa andra.
Här kan du testa ett pass från WR Hopprep kostnadsfritt ❤️
Skanna QR-koden och hämta ditt hopprepspass
Granskad av
Louise Åberg
Grundare
Senast uppdaterad 9 juli 2024
Det finns olika nivåer av urinläckage. Innan jag berättar min historia vill jag vara tydlig med att det jag berättar är utifrån mig och mina upplevelser. Du kanske känner något helt annat och det är såklart okej.
Jag vet att många kvinnor har värre besvär än mig och kanske har svårt att leva ett normalt liv. Det är så olika hur stora problem vi har och hur hög vår egen acceptans är för hur de påverkar oss.
Jag skriver inte den här artikeln för att jag tror att alla ska hjälpas av samma saker som funkade för mig. Jag gör det för att jag vill belysa ämnet. Jag vill att du som läser ska känna att om du har urinläckage är du inte ensam. Runt en tredjedel av alla kvinnor har urinläckage, men nästan ingen pratar om det.
Jag är en av de kvinnorna. Det här är min historia.
Runt en tredjedel av alla kvinnor har urinläckage, men nästan ingen pratar om det 🥺
Mina besvär började efter min andra vaginala förlossning. Framförallt läckte det när jag skulle ut och springa. Det var inte så att det bara blev lite blött i trosan utan det kändes verkligen som att jag kissade.
Det var en fruktansvärd känsla.
Att gå ut och springa blev till slut både ångestfyllt och psykiskt påfrestande. Jag kissade flera gånger innan jag skulle ut för minimera risken för läckage. Det hjälpte oftast inte och ibland fick jag panik under löpturen för att jag läckte så mycket. Jag använde dubbla bindor för att skydda byxorna, knöt en tröja runt midjan och slutade använda ljusa kläder. Numera använder jag bara svarta träningsbyxor.
Jag minns den jobbiga känslan av att det rann och den speciella lukten av urin. Jag skämdes och kände mig äcklig. Jag tänkte som säkert många andra kvinnor: varför just jag?
Det jag inte visste då var att jag inte var ensam. Det är bara ingen som pratar om det. Skammen är för djup hos många kvinnor. Det finns tusentals kvinnor som lider i tystnad för att det känns skämmigt att prata om det. Det är både sorgligt och provocerande.
Även om jag kände mig jätteledsen så ville jag inte låta urinläckaget stå i vägen för min träning. Jag kunde komma hem plaskblöt men fortsatte ändå. För mig är träningen för viktig för att ge upp även om det tog emot.
Jag vet att många slutar träna när de får urinläckage och jag kan förstå det. Det är jäkligt tufft för psyket. Men jag vet också att om fler öppnar upp och pratar om problemet så kanske vi blir fler kvinnor som vågar träna trots läckage. För då skulle vi känna att det är helt normalt.
I början pratade jag inte så mycket med mina vänner om det. Jag kunde nämna det för min man som alltid funnits där och stöttat mig. Men när jag väl började prata med mina kompisar blev jag förvånad över hur många det är som lider i tystnad.
Det fick mig att vilja öppna upp och prata om det ännu mer. Jag vet att många mår dåligt och behöver höra att de inte är ensamma. Och att det finns hjälp att få.
Urinläckaget blev värre när Louise började hoppa hopprep
Under hösten 2023 kom en riktig käftsmäll. Jag blev utmanad av kollegorna i en hopprepsstreak. Jag älskar utmaningar och ville självklart delta som alla andra. Men så fort jag började hoppa läckte det.
Jag grät, blev arg och var så frustrerad.
Jag fick verkligen jobba hårt med mina demoner för att inte ge upp även om jag kände mig ledsen hela tiden. Min största drivkraft var och är fortfarande att jag inte vill känna mig begränsad.
Det är jätteviktigt för mig att känna mig fri att göra vad jag vill. Så jag fortsatte hoppa trots att det läckte.
Den största utmaningen var hur mycket urinläckaget styrde mitt liv. Till sist kunde jag inte åka någonstans utan att kolla om det fanns toalett i närheten. Jag fick panik om jag kände mig kissnödig och blev väldigt nervös om jag inte visste var närmsta toalett låg. Jag kände inte igen mig i den stressade personen jag blev.
Eftersom det började påverka mitt liv väldigt mycket mer än innan kände jag att jag behövde ta reda på om jag kunde göra något åt det. Jag googlade på mina besvär, läste på om vad som orsakar dem och möjliga behandlingar.
När jag väl insåg att mitt läckage förmodligen berodde på att jag tappat min muskulatur i bäckenbotten så började jag träna för att få tillbaka den.
Jag hade helt enkelt gått på toaletten för ofta vilket gjorde att jag hade tappat reflexen som man känner när man är kissnödig. Jag behövde öva på att hålla mig under längre perioder och göra knipövningar för att stärka muskulaturen.
Alla som gjort knipövningar vet nog hur tråkigt det är. Det finns absolut ingenting lockande med att träna upp en muskel som inte syns.
Men det är så viktigt och något alla kvinnor borde göra hela livet. För mig har bäckenbottenträningen gjort enorm skillnad för min livskvalitet.
Idag kan jag hoppa hopprep, springa och göra precis som jag vill utan att det läcker. Det kan komma en liten droppe någon gång när jag nyser fortfarande. Men med tanke på hur jag hade det innan är det bara en liten droppe i havet 💧
Det finns så många besvär vi kvinnor bara lever med, eller förväntas leva med. En stor del av all forskning är gjord på män, och därför finns det inte lika mycket kunskap och behandling för typiska kvinnoproblem.
Vi har kommit en bit på vägen med forskning om förlossningsskador under de senaste åren, men vi har fortfarande långt kvar.
Det är inte bara urinläckage. Nästan alla kvinnor får exempelvis hemorrojder efter en förlossning, men ingen pratar riktigt om det heller. Så många av oss får gå runt och bära på vår egen skam och vågar inte be om hjälp.
För att inte prata om endometrios som 10% av alla kvinnor lider av, men vården har brist på resurser och kunskap vilket gör att många inte fått hjälp ännu – dessutom avfärdas det ibland som “normal mensvärk”. Det är otroligt provocerande att tänka på.
Jag har därför bestämt mig för att ta detta på allvar. Jag vill att fler kvinnor ska våga be om hjälp. Du behöver inte leva med urinläckage. Det finns både medicinska behandlingar, operationer och många bra övningar som kan hjälpa dig att få en bättre livskvalitet.
Louise lyfter på locket kring urinläckage för att fler kvinnor ska våga be om hjälp 🩷
För att hjälpa fler kvinnor har jag tagit kontakt med bäckenbottenforskaren Rocio Montejo Rodriguez. Hon har forskat på inkontinens i 20 år och har lång erfarenhet av att hjälpa kvinnor bli av med sina besvär.
Tillsammans har vi skapat ett tilläggsprogram som ska hjälpa deltagarna i Weekly Revolts kost- och träningsprogram WR66 att träna upp sin bäckenbottenmuskulatur och förebygga urinläckage. Jag ser så mycket fram emot höstens lansering av programmet😍
Till sist vill jag bara uppmana dig som lider av urinläckage att inte låta det stå i vägen för att leva ditt liv. Våga söka hjälp – ju tidigare desto bättre.
Vi måste tillsammans höja rösten och normalisera besvär som många kvinnor lider av i tystnad för att det – 2024 – fortfarande är tabu att prata om det.
För din egen skull. För andra kvinnor. För våra barn och vår framtid ❤️
Frågor och svar om urinläckage
Rocio Montejo Rodriguez har forskat på kvinnors bäckenbotten i 20 år
Här nedan besvarar hon vanliga frågor kring urinläckage.
Det kan bero på olika saker. Det är till exempel vanligt att bäckenbottenmusklerna blir svaga efter en vaginal förlossning.
Det kan också bero på en överaktiv blåsa, urinvägsinfektion, hormonella förändringar och klimakteriet. Det finns också neurologiska sjukdomar som Parkinson som kan orsaka inkontinens.
Det finns många, men dessa tre stora grupper sticker ut:
Ansträngningsinkontinens innebär att du läcker när du nyser, hoppar och hostar.
Trängningsinkontinens innebär läckage när du är kissnödig. Det är till exempel vanligt att man sätter nyckeln i dörren och plötsligt får en känsla av att man måste springa till toaletten för att man inte kan hålla sig.
Blandningsinkontinens är när du upplever både ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens, vilket innebär att du läcker urin både vid fysisk ansträngning som träning och vid plötslig stark urinträngning.
Det är väldigt vanligt. Ungefär en tredjedel av alla kvinnor har någon typ av urinläckage. Sen kan man också kolla på olika grupper.
Vid klimakteriet kan det vara så vanligt som 50%. För kvinnor 65+ ökar det ännu mer då närmare 75% har det.
Det beror dels på hur mycket det läcker. Har man en högre intensitet är det självklart jobbigare. Men det är också väldigt olika med acceptansen.
För en del kvinnor kan några droppar påverka livskvaliteten. Sen finns det kvinnor som har mycket urinläckage men som tolkar det som normalt. Acceptansen varierar också med ålder. Det kan vara svårare för en yngre kvinna att tolerera läckage medan en äldre tycker att det är normalt.
Så hur mycket det påverkar är väldigt individuellt. Men det är viktigt att alla, oavsett hur mycket man läcker, blir tagna på allvar.
Som vanligt har forskningen kring kvinnohälsa hamnat efter jämfört med mäns hälsa. Det satsas inte tillräckligt med finansiering och resurser på detta område.
Men det finns en del forskning som fokuserar på orsaker och behandlingsmetoder för urinläckage. Forskningen har lett till bättre diagnos och behandling, samtidigt som det har ökat medvetenheten om tillståndet.
Det saknas en hel del forskning kring förlossningsskador och där behöver vi veta mer. Det saknas också mycket forskning kring klimakteriet. Vi måste börja satsa på det här mer.
Vi behöver mer forskning kring kvinnohälsan!
Det finns mediciner som kan hjälpa mot en överaktiv blåsa. Speciellt om man har det som kallas trängingsinkontinens som vi nämnde tidigare. Men för andra typer av inkontinens finns det ingen medicin.
Du ska söka vård så fort du känner att det påverkar din vardag och din livskvalitet. En vårdcentral är ett bra första steg. Är det ansträngningsinkontinens funkar det nästan alltid att träna upp sin bäckenbotten᠆muskulatur. Då kan du få hjälp med övningar av en fysioterapeut. Om det inte funkar eller om du har svårare symtom kan din vårdcentral hjälpa dig vidare.
När det kommer till ansträngningsinkontinens så är träning av bäckenbotten väldigt effektivt. Men det finns andra typer av inkontinens där träning inte räcker. Om du har en överaktiv blåsa kan du behöva medicinsk hjälp.
Om inte träning eller medicin hjälper, kan sista steget vara en operation. En operation kan innebära en viss risk, men den ger ofta bra resultat. Men eftersom kroppen kan kännas främmande efter en sån operation, är det alltid sista steget när ingenting annat funkar.
Det är en del, men långt ifrån alla. Många tycker det är pinsamt och en del söker inte vård för att de tolkar urinläckaget som normalt. Det är väldigt synd för det finns hjälp att få. Det är därför det är så viktigt att fler pratar om det och belyser ämnet. Vi måste hjälpa kvinnor att inse att de inte behöver leva med urinläckage. Träning av bäckenbottenmusklerna kan öka din livskvalitet.
Absolut. Det är jätteviktigt att träna för både din psykiska och fysiska hälsa. Beroende på vilken typ av urinläckage du har så kan du ibland behöva vara försiktig för att inte öka på trycket så man förvärrar läckaget.
Ett tips är att använda binda eller mörka kläder och kissa alltid innan du tränar för att minimera risken för läckage.
Man brukar börja med knipövningar genom att spänna och slappna av i bäckenbottenmusklerna i kombination med andning.
Du kan också lära dig att få kontakt med din bäckenbotten under dagliga aktiviteter och öva på att knipa medan du tränar.
Det kan ta en stund innan man hittar rätt muskel. I början kanske du gör rätt men så är det egentligen musklerna i magen eller rumpan du kniper. Det är något du behöver träna på.
Vi behöver tänka att bäckenbottenmuskeln är precis som andra muskler. Du går inte till gymmet i två veckor och förväntar dig en stark biceps. Det är inte så muskler funkar. Precis som med dina biceps måste du träna din bäckenbotten regelbundet. Du behöver få in träningen i din vardag så du kan fortsätta med den hela livet. För precis som med en biceps kommer din bäckenbottenmuskel bli svag om du slutar.
Vi kommer arbeta med att utbilda samtidigt som vi delar övningar som ska vara enkla att inkludera i vardagen.
Det är korta övningar som ger en introduktion och en första kontakt med din bäckenbotten. Målet är att göra det så enkelt som möjligt så du orkar fortsätta göra det regelbundet hela livet. Syftet med övningarna är både att lindra och förebygga besvär.
Vi vill också ge möjlighet till kvinnor att prata om sitt urinläckage. För när du börjar prata om det är det lättare att få hjälp för att ta kontroll över din bäckenbotten.
Många kvinnor ignorerar saker som är jobbiga för kroppen. Genom att prata om det kan vi få en större acceptans för urinläckage.
Och genom programmet vi har tagit fram till Weekly Revolt vill vi hjälpa kvinnor förbättra sin livskvalitet ❤️
Med hjälp av bäckenbottenövningar vill vi hjälpa kvinnor att förbättra sin livskvalitet ❤️
Granskad av
Louise Åberg
Grundare