Tips & Råd

Utbrändhet och träning – en berättelse av vår grundare

Från att ha varit en framgångsrik säljare mitt i karriären fick Jonathan Hoel plötsligt en blackout på en mässa i Stockholm. Där och då började en lång period av utbrändhet och depression. Läs Jonathans egna ord om varför han blev så sjuk som han blev, och hur han efter en lång kamp lyckades bli frisk med hjälp av träning, mediciner och samtalsterapi.

Jag trodde aldrig att jag skulle bli frisk igen. Jag var så långt nere i depression och utbrändhet att jag inte såg en väg ut. En läkare sa till mig i förbifarten att jag inte skulle räkna med att bli den personen jag var innan utbrändheten igen. Det blev jag som tur var inte.

Jag blev en bättre version av mig själv. Det här är min historia.

Testa ett av våra populära hemmaträningspass kostnadsfritt. Kristallklart är ett pass med lite lugnare tempo. Ladda ner passet och starta när du vill – inga redskap behövs.

author

Granskad av

Jonathan Hoel

Grundare

Senast uppdaterad 9 juli 2024

Ett driv som ledde till utbrändhet

Det finns olika anledningar till varför man blir utbränd. För vissa kan det bero på dåliga arbetsförhållanden. En dålig chef. Stressigt liv med småbarn och karriär. Eller något helt annat.

För mig var det drivet jag hade inom mig. Jag ställde höga krav på mig själv och jagade hela tiden resultat. Det var ingen som drev på mig utifrån. Jag hade roligt. Tyckte att mitt jobb var det bästa som fanns och var därför extremt engagerad i det. Hela tiden, dygnet runt. Arbetet följde mig vart jag än gick och jag ville ha det så.

Det jag inte förstod då var att även roliga saker kan kasta en person rätt in i väggen.

En dag stod jag på en mässa i Stockholm efter en lång period med mycket att göra. Dagen efter skulle jag flyga vidare till Paris för ännu en mässa. Då small det plötsligt till. Jag fick en total blackout och förstod inte alls vad som hände. Jag blev handlingsförlamad. Livrädd. Började gråta och tvingades ta hjälp av mina kollegor för att komma därifrån.

Där och då började en lång period av utbrändhet och depression.

Den första tiden kunde jag inte göra någonting. Enkla saker som innan var självklara, som att sätta på en skrivare eller göra en order, kunde jag inte längre förstå hur man gjorde. Jag hade svårt att läsa. Jag tappade ord. Min förmåga att ta enkla beslut, som vilken mat jag skulle handla i affären, var helt borta. Jag var trött, förvirrad och kunde inte tänka.

Hur kunde detta hända mig? Jag var inte en person som kunde bli psykiskt sjuk. Vad betydde ens det? Jag var en person mitt i karriären som gjorde stora framsteg på företaget.

Jag var skarp, smart och extremt driven.

Jag såg aldrig symtomen. Jag förstod ingenting. Kraschen på mässan i Stockholm kom så oväntat. Men kroppen hade egentligen sagt till mig flera gånger att jag behövde tagga ner. Jag lyssnade bara inte.

Nu har jag lärt mig tolka signalerna. Idag hade det vara enklare att stoppa mig själv i tid. För nu förstår jag konsekvenserna av att ignorera kroppens signaler. Konsekvenser jag inte skulle önska min värsta fiende.

Två bilder på Weekly Revolts grundare där han är ståendes på ena och sittandes på huk på den andra.

Lyssna på kroppens signaler

Deprimerad och utbränd för andra gången

Jag hamnade i en djup identitetskris och klarade inte längre av att vara hemma med min sambo. Så jag packade en väska och åkte till mina föräldrar under en period.

Från ett liv med fullt ös, jobb och resor, klippte jag allt och gjorde plötsligt ingenting. Allt var svårt. En vanlig promenad kunde kännas som att bestiga ett helt berg.

Men jag ville så gärna tillbaka till livet jag hade innan. Efter tre månader kände jag mig tillräckligt frisk och var redan på jobbet igen. Två dagar senare gav jag upp. Det var alldeles för tidigt.

Då kom depressionen som ett brev på posten.

Jag var hemma med en hårt fastbiten depression i nio månader innan jag kände mig tillräckligt frisk för att börja jobba igen. Istället för att gå tillbaka till min gamla arbetsplats startade jag två bolag och blev återigen den drivna personen jag var innan. Det kändes så bra att vara tillbaka i arbetslivet att jag inte reflekterade över symtomen som sakta smög sig på.

Fyra månader senare kom kraschen igen.

Problemet för mig var att jag inte lärde mig något under första vändan med utmattning och depression. Visst hade jag fått hjälp av läkare och psykologer. Jag mådde bra (trodde jag i alla fall). Men jag förstod inte hur jag skulle hantera livet efter min sjukdom. Det fanns ingen djupare reflektion. Mitt enda fokus hade varit att bli frisk. Jag trodde att jag kunde gå tillbaka och vara den personen jag var innan. Det kunde jag inte.

Malin gick från utbränd till harmonisk med hjälp av bättre rutiner – ta del av hennes berättelse ❤️

Den långa vägen tillbaka – träning, terapi och medicin

Efter andra kraschen var jag hemma i sex månader. Under den tiden fick jag hjälp av både läkare och psykologer med samtalsterapi och mediciner.

Budskapet från både psykolog och läkare var tydligt: jag måste röra på mig mer.

Träning var aldrig något jag tidigare kopplat ihop med psykiskt välmående. Idag är kunskapen mer utbredd och man pratar om det på ett annat sätt i samhället än vad man gjorde då. För mig var det en aha-upplevelse.

Jag var under den tiden en typisk periodare när det kom till träning. Jag köpte gymkort i januari – körde hårt några månader – men hade också långa perioder utan träning.

Under det hektiska året som drev mig in i utbrändhet och depression tränade jag ingenting. Jag hade annat att tänka på och träning var långt ner bland mina prioriteringar. Läkarna berättade för mig att det är vanligt att man rör på sig mindre när man är stressad.

Man orkar inte och dessutom prioriterar man annat framför hälsan, familjen och vännerna när jobbet är som roligast och stressigast. Så var det även för mig.

Jag jobbade långa dagar, kom hem utmattad och slängde mig i soffan direkt. Jag fick inte ens den viktiga vardagsmotionen under den perioden.

Idag vet jag hur effektiv träning är mot stress och förstår att det är när man är som mest stressad som det är viktigast att få in den dagliga rörelsen. Utan den kommer kraschen snabbare än vad man tror är möjligt.

Jag är övertygad om att det var kombinationen av träning, mediciner och samtalsterapi som gjorde mig frisk. Under den mest kritiska tiden hade alla tre en lika stor roll i mitt läkande.

Men det var träningen som hjälpte mig långsiktigt. Det är den som gör att jag mår så bra som jag gör idag.

För mig var det en lång väg tillbaka. Om du läser det här och får en klump i magen så vill jag bara säga: Jag klarade det och det kommer du med. ❤️

Jag började långsamt. Tog korta promenader, för att sedan gå tillbaka till sängen. Nästa dag gjorde jag samma sak igen. En dag i taget. Korta promenader som till slut blev längre. Varje promenad var en kamp, men jag visste att de skulle hjälpa mig tillbaka. Så jag fortsatte.

När jag till slut kände mig redo, började jag ta mig till gymmet bara för att stå på en crosstrainer. Fick upp pulsen. Kände effekterna av det.

Till sist började jag med löpning. Jag hade läst boken Hjärnstark av Anders Hansen som öppnade upp en helt ny värld. De mentala effekterna av löpning är starkare än vilken medicin som helst och kan både förebygga och minska stress, ångest och depression. Det bästa av allt: det har inga dåliga bieffekter.

Löpning för mig blev inte bara en del av min väg tillbaka. Det blev något som jag än idag använder taktiskt när jag känner mig hängig, stressad eller om jag till exempel ska gå på ett krävande möte.

När jag väl tog en anställning efter sex månaders sjukskrivning, var det träning och löpning som jag tog till för att överleva mitt nya jobb i en ny bransch.

Pulshöjande träning mot stress – därför fungerar det

Anledningen till att löpning eller andra pulshöjande aktiviteter fungerar bra vid stress och utbrändhet är på grund av de kemiska processerna som sätts igång inne i kroppen.

När du springer ökar stresshormonet kortisol. Det beror på att du utsätter kroppen för fysisk stress. Hjärtat slår snabbare och pulsen går upp. När löppasset är slut sänks kortisolnivån och blir lägre än vad den var innan och därför blir du mindre stressad.

Dessutom frisätts endorfiner och dopamin i kroppen – två ämnen som är viktiga för vårt välmående. Endorfiner ger en känsla av eufori och lycka, medan dopaminer är ett belöningssystem i kroppen som gör att du blir glad, upphetsad och motiverad att fortsätta med det du gör.

När du kommer tillbaka från ett löppass har du alltså mindre stresshormoner och mer av ämnen som gör dig lycklig och motiverad. Ett recept på välmående som inga andra metoder kan mäta sig med.

Tre personer som löptränar

Löpning kan också vara roligt tillsammans med en vän

För många är löpning en pina. Det går ofta över efter ett tag. Men om man inte alls vill springa, eller om man har smärtor som sätter stopp, fungerar andra pulshöjande aktiviteter precis lika bra.

Ett roligt och effektivt alternativ till löpning är HIIT-pass med Miniband, något min sambo Louise gör tillsammans med deltagarna i vårt populära program Miniband. Ett HIIT-pass består av en serie högintensiva övningar som utförs i intervaller, där varje högintensiv intervall följs av en kort period av vila eller aktiv vila.

Det kan utföras hemifrån, vilket man som utbränd kan uppskatta extra mycket. Är du ny på hemmaträning och behöver inspiration för att komma igång, hittar du även många värdefulla tips i den här artikeln om hemmaträning för nybörjare.

Idag är jag en ny människa

Att gå tillbaka till personen jag var innan finns inte på kartan. Hade jag gjort det, skulle jag helt säkert krascha in i den där väggen igen.

Idag är jag en ny människa. Jag har lärt mig att se och lyssna på signaler. Så fort jag känner att det blir för mycket backar jag tillbaka till grunderna. Läser. Tränar.

Jag tränar numera två dagar i veckan och promenerar varje dag. Många tror att jag tränar väldigt mycket. Så är det inte. Jag tränar kontinuerligt, vilket är viktigare än att lägga flera timmar i veckan på träning. Jag gör precis det som min kropp behöver.

Att starta ett företag som Weekly Revolt var självklart stressigt. Men jag låter det aldrig gå för långt. Jag känner hela tiden efter och är bättre på att delegera ansvar till andra. Jag tar inte på mig allt själv, vilket jag gjorde alltför ofta innan.

Jag är extremt noggrann med att se till så att mina medarbetare inte går samma väg som jag. Alla som arbetar på Weekly Revolt brinner för att hjälpa människor till en bättre hälsa. Ibland kan den drivkraften ta över och då försöker jag finnas där och bromsa. Min mission är att driva ett företag där både jag och andra mår bra. Vi på bolaget. Våra kunder. Min familj.

Jag har lärt mig tycka att det är töntigt att arbeta för mycket. Det är så mycket bättre att ta hand om sin hälsa. Arbeta lagom. Prioritera saker man tycker är roligt.

Man blir inte framgångsrik av att bränna ut sig själv. För då lämnar man allt som betyder något i livet på riktigt – familjen, vännerna och sin egen identitet.

För mig innebär framgång att jag och alla runt omkring mig lever ett lyckligt liv.

Till dig som läser det här och är utbränd ❤️

Till dig som är mitt i krisen. Som tror att det inte finns en väg ut. Till dig vill jag säga: du kommer klara det här.

Det fanns en väg ut för mig och det finns det även för dig.

Ta hjälp direkt. Se till att du får prata med en läkare och psykolog. Om din vårdcentral inte ger dig den hjälp du behöver: våga byta! Du förtjänar att få hjälp av någon som verkligen förstår dig och det du går igenom.

Börja röra på dig – det räcker med korta promenader. Gör dem till en vana. När du känner dig redo kan du långsamt växla upp. Målet är att få upp pulsen, för det är då kemiska processer sätter igång och skapar magi i din kropp. Men börja inte för hårt. Att börja långsamt ger kroppen och hjärnan tid att vänja sig.

Jag vet att det är tungt att höra att det kommer ta tid. För allt du vill är att bli frisk. Du kommer bli frisk. Du kommer kunna arbeta, leka med barnen, träffa vänner och få tillbaka ditt liv igen.

Du måste bara ge dig själv den tid du behöver. Din tid kommer ❤️

En bild på två personer som pussas och en bild på tre personer som gör high five

Din tid kommer ❤️

Jag brinner för att hjälpa andra som är i samma sits som jag var. Därför har Weekly Revolt tagit fram ett enkelt och roligt löpprogram för psykiskt och fysiskt välmående med fokus på hälsa och löparglädje ❤️

author

Granskad av

Jonathan Hoel

Grundare

<

Alla Tips & Råd

VÅRA MEDLEMMAR

30,000 deltagare

Vi pratar gärna och länge om Weekly Revolt. Men våra fantastiska medlemmar gör det så mycket bättre. Över 14,000 av dem har redan berättat om sin upplevelse genom våra program. Kolla själv.

instagram
instagram
instagram
instagram
instagram
instagram