Tips & Råd

Så minskar du sötsuget – dietistens bästa råd

Av alla onyttigheter vi kan stoppa i oss är socker förmodligen den med sämst rykte.

Men hur farligt är socker egentligen? Var kommer suget ifrån – och hur bär man sig åt för att bli fri från det i längden? Det får du reda på i den här artikeln.

Testa ett favoritrecept kostnadsfritt från vårt kost- och träningsprogram WR66. Det är både hälsosamt och supergott! 😋

Skanna QR-koden och hämta ditt recept.

author

Granskad av

Joanna Ostrowska

Dietist

Senast uppdaterad 6 mars 2024

Varför är jag sockerberoende – var kommer suget ifrån? 🍭

Att tackla ett plötsligt sötsug kan vara en tuff match. Socker har dessutom en förmåga att smyga sig in lite överallt, och det är lätt att få i sig mer än man tänkt sig. 

Men viktigt att komma ihåg är att socker varken är ett gift eller en drog, utan en naturlig – och i lagom mängd ofarlig – del av kosten vi får i oss.

Sötsug ska därför inte blandas ihop med kliniska diagnoser som alkoholism eller drogberoende, hur oemotståndlig den där kanellängden, glasspinnen eller chokladkakan än framstår där och då.

Och när du blir sugen på något gott, är det faktiskt sällan sockret i sig som lockar – utan belöningssystemets favoritkombo: sött, salt och fett. Men du kan också längta efter vissa konsistenser, smaker och kombinationer som du bär med dig i minnet sedan barnsben.  

För att bli av med sötsuget funkar därför varken avgiftning eller benhårda dieter. Det förklarar Weekly Revolts dietist Joanna, som hjälpt tusentals deltagare nå sina vikt- och hälsomål. Här kan du läsa om Tunde som tog kontroll över sitt sötsug med WR66.

Men är verkligen socker så farligt som det verkar? Och är sockret som finns i till exempel frukt lika illa som det i glass och godis? 

Hur farligt är socker egentligen? 

Såhär ligger det till:

När man forskat på det vita sockret har det visat sig att de positiva hälsoeffekterna är lika med noll. Med det vita sockret menas alltså det som tillsätts i exempelvis sötad fruktyoghurt, frukostflingor, godis, läsk och bakverk.

I större mängder kan det vita sockret ge både hål i tänderna och övervikt, som i sin tur kan leda till allvarliga sjukdomar. 

I mindre mängder däremot, är sockret enligt forskningen varken är farligt eller giftigt för kroppen. Problemet är att det snabbt blir för mycket av det goda när snaskandet väl satt igång. 

En annan nackdel med vitt socker är att det, till skillnad från till exempel frukt, inte ger någon näring eller mättnadskänsla, trots att det innehåller massvis med energi. 

Det betyder att du kan stoppa i dig i princip hur mycket socker som helst utan att bli mätt eller få i dig några nyttigheter på köpet.  

Blir ditt dagliga kaloriöverskott större än vad kroppen hinner förbruka, förvandlas överskottet så småningom till extrakilon. Det är anledningen till varför det vita sockret ett mindre bra val för dig som vill gå ner i vikt. 

Men vad är skillnaden mellan vitt socker och exempelvis honung? Och varför kan frukt hjälpa dig att nå dina viktmål – men inte juice? 

Vitt socker och frukt – vad är skillnaden? 🍦🍉

Frukt kallas ofta naturens godis, så vad är egentligen skillnaden?

Fördelen med frukt är att den – till skillnad från vitt socker – inte bara innehåller tomma kalorier. När du äter ett äpple får du även tugga i dig en hel del fiber och näring som gynnar både tarmfloran och resten av kroppen. 

Fiber ger även en ökad mättnadskänsla, vilket är bra för dig som vill gå ner, eller undvika att gå upp, i vikt. 

Är du rädd för att sockerintaget är för stort kan fruktjuice vara en produkt värd att se upp för. Eftersom fruktens fiber nästan helt silats bort, mättar drycken så pass lite att du snabbt får i dig för mycket. 

Här kan du läsa mer om Livsmedelsverkets rekommendationer för olika typer av socker

Men hur kommer det sig att vi plötsligt drabbas av ett akut behov av sötsaker, när kroppen kanske mår bäst av att låta bli?

Vad triggar sötsug?

Att våra hjärnor älskar kaloririk mat som till exempel socker, är inte så konstigt. Under människans utveckling, då tillgången på mat var skral, var kalorier synonymt med överlevnad. 

En av de vanligaste källorna till sötsug är hunger, törst eller känslan av att inte vara helt mätt trots att du nyss ätit. 

Men det akuta sug som uppstår när fikabrödet plockas fram klockan tre på eftermiddagen, efter maten eller på kvällen när du parkerat dig i soffan, kan ha betydligt fler orsaker än så. 

Suget efter ”nåt gott” kan triggas av olika känslor. När du är ledsen, trött eller glad. Godsaker kan bli plåster på såret efter en tuff dag, eller när det finns något speciellt att fira. 

Suget kan förstås också väckas när du går förbi ett konditori och luften fylls av doften från nybakade kanelbullar. Men det är inte doften av socker som triggar suget, utan minnet av stunder när du unnat dig något gott.

För dig som vill gå ner i vikt, är sockret alltså inte din största fiende. Utan vanan av att stoppa i dig godsaker under vissa situationer i livet – när du drabbas av vissa känslor eller minnen – även om du inte är hungrig. 

Bananglass och frozen smoothie – två drömmiga Weekly Revolt-mellanmål som känns som dessert.

Bananglass och frozen smoothie – två drömmiga Weekly Revolt-mellanmål som känns som dessert.

Weekly Revolts kost- och träningsprogram har hjälpt 30 000+ att nå sina viktmål – utan att räkna kalorier.

Bli av med sötsuget efter maten, på kvällen – och för gott

När det kommer till frågan om hur man blir av med sötsug har Joanna förstås ett antal väl beprövade råd på lager. 

Klassiska tips som kan funka i stunden är att ta en kopp te, en frukt eller en näve bär och nötter. Att borsta tänderna är ytterligare ett knep, eller att aktivera dig på andra sätt för att stimulera andra sinnen. 

Men att äta gurka kväll efter kväll är sällan nyckeln till en hälsosam livsstil. Inte om fingrarna fortsätter att vandra ner i godisskålen varje gång den finns i närheten. Eller om hjärnan kommer fram till att du minsann förtjänar något gott, så fort du stöter på en motgång.

Att välja ”nyttigare godis” som torkad frukt och nötter, linsbågar eller mörk choklad, är heller ingen hållbar lösning. Då är risken stor att du äter mer än du tänkt dig och slutar dagen med ett kaloriöverskott ändå. 

För att ta kontroll över sötsuget på allvar behöver du ta reda på var det kommer ifrån och varför det uppstår i en given situation. Först när du kartlagt bakgrunden till sötsuget kan du hitta strategier för att förebygga och övervinna det i längden. 

Frågor att fundera över när sötsuget kommer:

  • När åt jag senast? 

  • Är det en känsla jag behöver hantera? 

  • Känner jag mig ensam? 

  • Har jag haft en tuff dag?

  • Har jag sovit dåligt? 

  • Vill jag fira något speciellt?

  • Eller vill jag belöna mig själv?

Hunger och törst är ett tillstånd som enkelt botas med vatten och mättande mat. Ett par mellanmål varje dag kan dessutom göra underverk för att förebygga suget under dagen och kvällen. I den här artikeln kan du läsa mer om vilken hälsosam mat som mättar bäst.

Känslor som ensamhet, stress, nedstämdhet och trötthet kan förstås vara svårare att förebygga. Ibland kanske man bara måste acceptera att man mår som man mår och inte vara för hård mot sig själv.

Men Joannas erfarenhet är att vetskapen om varför du småäter är första steget till att hitta strategier för att övervinna sötsuget, som funkar för dig – i ditt liv och i din vardag. 

Vad ska man äta för att bli av med sötsuget? 

Ett vanligt missförstånd bland personer som vill gå ner i vikt är att tro att mindre mat under dagen leder till bättre resultat. Men denna strategi slår ofta tillbaka, då otillräckliga eller felbalanserade måltider bäddar för sug efter eftermiddags- och kvällssnacks.

Ett litet äpple till exempel, är visserligen kalorisnålt. Men det kommer inte att hålla dig mätt i tre timmar. Genom att planera in två mättande mellanmål varje dag blir du mycket bättre rustad att motstå suget när din favoritfika dyker upp. 

Enligt Joanna är knepet att låta varje mål innehålla proteiner, fiberrika kolhydrater och en aning fett. Då håller du dig mätt längre och kommer sannolikt att känna dig nöjd, även om frestelsen av godis fortfarande kan finnas där.

Joannas bästa råd för att dämpa begäret efter sötsaker och late-night-snacks är alltså att välja hälsosam mat som mättar och se till att varje måltid har alla nödvändiga komponenter.

Det är därför en välbalanserad frukost, lunch och middag, tillsammans med två till tre mellanmål varje dag, är en viktig del i Weekly Revolts 66 day challenge – WR66. I den här artikeln har vi samlat fem av våra mest populära vardagsrecept som hjälper dig att hålla blodsockret i schack under hela dagen.

Ät hälsosamma mål som mättar, fem till sex gånger om dagen. Det är Joannas råd till dig som vill förebygga ett envist sötsug.

Ät hälsosamma mål som mättar, fem till sex gånger om dagen. Det är Joannas råd till dig som vill förebygga ett envist sötsug.

Är sötningsmedel ett bra alternativ till socker? 

Sötningsmedel är något som många är rädda för. Och det är lätt att förstå, med tanke på alla domedagsartiklar som utmålat sötningsmedel som en källa till både cancer och inflammationer. 

Men oavsett eventuella risker, så har Sverige och EU väldigt stora säkerhetsmarginaler. Och även om ett livsmedel skulle visa sig öka risken för någon sjukdom, så krävs det enorma mängder för att kroppen ska riskera att påverkas alls

Frågan är vilka hälsovinster man kan förvänta sig av att byta vitt socker mot sötningsmedel, som till skillnad från socker inte innehåller några kalorier?

Nyligen kom Världshälsoorganisationen, WHO, med nya rön. De säger att vi tyvärr inte kan räkna med stora hälsofördelar av att byta från socker till sötningsmedel, utan att samtidigt göra fler livsstilsförändringar. Åtminstone inte vid normala intag.

Vill du gå ner i vikt på ett hållbart sätt eller bli friskare i längden, krävs alltså en mer omfattande strategi än att byta vanlig läsk mot lightläsk. Även om tandhälsan visserligen vinner på sockerförlusten.

En annan aspekt av detta, är att godis, glass, kakor eller choklad som är sötat med sötningsmedel inte nödvändigtvis innehåller färre kalorier, vilket kan vara missvisande om du väljer sockerfria produkter för att gå ner i vikt.

Läs mer om hur du går ner i vikt utan att räkna kalorier i den här artikeln.

Låt oss avrunda med något sött ❤️

Till dig som fajtas med ett envist sockersug, har Joanna några sista råd på vägen:

För att ta kontroll över suget behöver du identifiera dina personliga triggers och skapa en strategi för att inte falla dit nästa gång. Men försök att inte se socker som en bitter fiende som lurar bakom varje hörn. 

För att skapa nya vanor, måste du få unna dig något sött ibland – och njuta av en kaka eller en glass med gott samvete. Det viktiga är att begäret inte tar överhanden och hindrar dig från att må bra. 

Och kom ihåg: en god hälsa handlar inte bara om att minska på det som är gott, det handlar om att skapa en balans som funkar för dig. I din vardag. På kort sikt – och resten av livet.  

Vill du också få en bra balans i livet och nå dina hälsomål? Missa inte vår nästa uppstart med WR66.

author

Granskad av

Joanna Ostrowska

Dietist

<

Alla Tips & Råd

VÅRA MEDLEMMAR

30,000 deltagare

Vi pratar gärna och länge om Weekly Revolt. Men våra fantastiska medlemmar gör det så mycket bättre. Över 14,000 av dem har redan berättat om sin upplevelse genom våra program. Kolla själv.

instagram
instagram
instagram
instagram
instagram
instagram

Varukorgen är tom

Till butiken

Varukorg
Varukorgen är tom
Totalt:

Vi bjuder på frakten