Tips & Råd

Online PT vs WR66 – träna själv eller tillsammans?

Nätet kryllar av tjänster med personlig träning online. Men hur vet du vilket alternativ som passar dig och din vardag bäst? Och vad är egentligen skillnaden mellan en online-PT och ett kost- och träningsprogram som WR66? 

Weekly Revolts PT Tommy reder ut begreppen och ger sina bästa råd till dig som har svårt att välja. Nu kör vi! 

Testa ett favoritrecept kostnadsfritt från vårt kost- och träningsprogram WR66. Det är både hälsosamt och supergott! 🍌

Skanna QR-koden och hämta ditt recept 🍌

author

Granskad av

Tommy Brattfalk

PT

Senast uppdaterad 6 mars 2024

Vad är en online-PT och hur funkar personlig träning på nätet?

Till skillnad från en traditionell personlig tränare som hejar på och ger instruktioner i samma rum som dig, coachar en online-PT alltid på distans. Oftast betyder det att du kan träna när och var du vill, utan att behöva passa några tider. 

De flesta onlinetjänster börjar med att du och din PT ”ses” under ett video- eller telefonmöte och tar fram ett träningsschema tillsammans. Är det en kunnig PT anpassas schemat efter de mål som just du har med träningen. 

Därefter har ni kontakt en gång i veckan (eller mer beroende på tjänst) för att utvärdera hur träningen går och tweaka planen efter det. Kanske behöver du öka belastningen eller antalet repetitioner för att övningarna ska ge resultat, eller byta ut något inslag som inte känns helt hundra. 

För att nyttja en online-PT krävs egentligen inte mer än en smartphone eller dator med uppkoppling. Ibland behöver du kunna filma dig själv när du tränar. Filmerna skickar du till din PT som kan ge tips och coacha dig till bättre resultat.

Beroende på vilka mål du vill uppnå så kan vissa redskap behövas. 

Vill du bli starkare, orka lyfta tunga matkassar utan problem, få bättre balans eller bli mer flexibel? Då räcker kroppsvikten gott. Men vill du bygga maffiga biceps, är någon slags utrustning nödvändig. 

Krävs större maskiner kan du behöva ta dig iväg till ett gym eller träningsanläggning, om du inte har ett välkittat hemmagym i källaren förstås. 

En del PT-tjänster erbjuder även ett kostschema som är anpassat efter dina mål. Detta kan vara mer eller mindre individ- och målanpassat. Räkna med att det är stor skillnad på ett kostschema framtaget av en dietist, jämfört med ett schema skapat av en PT utan rätt kunskap. 

Vilka mål har du med din träning? Välj ett träningsprogram som rimmar med dem. Då är chansen betydligt större att du orkar hela vägen fram.

Vilka mål har du med din träning? Välj ett träningsprogram som rimmar med dem. Då är chansen betydligt större att du orkar hela vägen fram.

Vad är skillnaden mellan en online-PT och WR66?

Förutom mängder av PT-tjänster online, finns det förstås andra typer av kost- och träningsprogram som kan hjälpa dig till en bättre fysik och hälsa.

I Weekly Revolts 66 day challenge – WR66, får du som deltagare allt du behöver för att komma i form på 66 dagar. Det är precis så många dagar som det sägs ta att förändra en vana, vilket är nödvändigt för dig som vill nå dina mål och behålla dina resultat i längden. 

WR66 är framtaget av experter inom träning, läkare, kockar och dietister och baseras på bred forskning och kost och hälsa. Men också erfarenheter från de fler än 30 000 svenskar som gått programmet hittills. 

Programmet passar dig som vill ta ett större grepp om din hälsa, lära dig laga god och hälsosam mat och skapa nya rutiner som passar dig och din vardag. Målet – till skillnad från mer kortsiktiga tränings- eller viktminskningsprogram, är att du ska behålla dina resultat även efter programmets slut.

Har du viktnedgång som mål och följer programmet så kan du räkna med att du går ner i vikt under WR66, samtidigt som du äter god och varierad mat som mättar bra. I den här artikeln kan du läsa mer om hur du går ner i vikt med Weekly Revolt utan att räkna kalorier. 

Till skillnad från en online-PT-tjänst, går du WR66-programmet samtidigt som hundratals andra. Du blir också inbjuden till en mindre Facebook-grupp med andra deltagare som blir en källa till gemenskap, pepp och motivation.

Är du nyfiken på skillnaden mellan WR66 och ViktVäktarna Online, som är ett annat populärt kost- och träningsprogram, kan du läsa om det i artikeln.

Men för att veta vilken tjänst som passar dig bäst, behöver du först ta reda på vilket eller vilka mål som just du har med träningen. Olika tjänster har nämligen olika fördelar och nackdelar beroende på vad du vill uppnå.

I Weekly Revolt-appen får tillgång till massor av recept som gör det enklare att leva hälsosamt, och gå ner i vikt om det är ditt mål.

I Weekly Revolt-appen får tillgång till massor av recept som gör det enklare att leva hälsosamt, och gå ner i vikt om det är ditt mål.

Bästa PT-tjänsten eller träningsprogrammet online?

Har du väldigt specifika mål med din träning, som att klara Vasaloppet under en viss tid, lyfta 150 kg i marklyft, återställa kroppen efter en skada eller få Sveriges mest vältränade lår – då kan en online-PT vara rätt tjänst för dig. 

Om du har lite mer allmänna mål som att bli starkare, orka med vardagens utmaningar, njuta av alla hälsofördelar som träning ger – eller gå ner i vikt – så finns det andra alternativ som ger mer värde för pengarna. 

Vill du gå ner i vikt, är en omläggning av kosten nödvändig som komplement till träningen. Då är ett kombinerat kost- och träningsprogram online förmodligen ett bättre val än en renodlad träningstjänst.

Många upplever dessutom att de får större effekt av träningen när de tränar tillsammans med andra. Då ökar chansen att träningen faktiskt blir av och motivationen stiger när man får chans att peppa och följa varandras framsteg. 

Känslan av gemenskap kan du få antingen med en personlig tränare som befinner sig i samma rum, eller genom att dela träningens toppar och dalar med en grupp deltagare som går ett program samtidigt. 

Just gemenskapen i gruppen är en av de saker som skiljer Weekly Revolts kost- och träningsprogram från andra onlinetjänster. I den här artikeln kan du läsa mer om hur Anna hittade träningsmotivationen tack vare pepp och stöd från andra deltagare. 

Fördelar och nackdelar med online-PT, gym-PT och WR66

Den stora fördelen med att anlita en online-PT är troligtvis att du kan träna när och var du vill, så länge dina träningsmål inte kräver några speciella maskiner. Det gäller även Weekly Revolts 66 day challenge – WR66

Jämfört med en vanlig PT som du träffar på gymmet, har du chansen att anlita en online-PT som håller till på en helt annan ort än dig. Bor du utanför storstäderna, på en plats där utbudet på duktiga tränare är skralt, är detta förstås en fördel. 

Baksidan med en online-PT jämfört med en vanlig gym-PT, är att träningsupplevelsen blir mindre personlig. Men också mindre effektiv, menar många som provat båda varianterna. 

Att ha en personlig tränare vid din sida när du tränar kan boosta motivationen en hel del, och sannolikheten är större att du får ut mer av ditt pass när någon tittar på och ger direkt feedback. 

Att coacha en deltagare online är dessutom betydligt svårare än att göra jobbet i samma rum och kräver helt andra skills än klassisk live-coaching. 

Eftersom online-PT är ett relativt nytt fenomen, har få tränare hunnit bli riktigt bra på att coacha i det begränsade formatet, vilket tyvärr ofta innebär att kvaliteten på online-träningen blir lidande. 

En fördel som många upplever med WR66 är som sagt att du tränar samtidigt som hundratals andra, vilket gör träningen roligare och sätter den i ett större sammanhang. 

Å andra sidan passar WR66 bättre för dig som vill må bättre, orka mer i vardagen och gå ner i vikt – än dig som vill få hjälp med en viss skada eller uppnå ett mer specifikt träningsmål. Då är en online-PT eller vanlig PT förmodligen bättre. 

Frågan är: med så många olika onlinetjänster och program att välja på, hur vet man vilka som håller måttet?

Hur viktig är känslan av gemenskap för dig när du tränar? Ett hett tips är att ta reda på det innan du väljer träningstjänst.

Hur viktig är känslan av gemenskap för dig när du tränar? Ett hett tips är att ta reda på det innan du väljer träningstjänst.

Hur hittar man en bra PT eller träningsprogram på nätet?

Oavsett vilken slags träningstjänst online som känns rätt för dig finns det ett par saker som kan vara bra att kolla innan du plockar upp kontokortet. 

För det första är ”personlig tränare” ingen skyddad titel, till skillnad från exempelvis titeln dietist som kräver flera års utbildning. Rent krasst betyder det att vem som helst kan kalla sig PT, utan vare sig rätt kunskap eller erfarenhet.

Ett bra sätt att skilja seriösa aktörer från kleti och pleti, och ta reda på vilka som faktiskt fungerar i praktiken, är att jämföra betyg för olika aktörer på Trustpilot

Det är en sajt där privatpersoner som testat olika tjänster delar sina omdömen opartiskt, vilket kan ge en fingervisning om vilka tjänster som håller vad de lovar – och vilka som inte gör det.

Du kan också få en känsla för om priset på tjänsten motsvarar den produkt som du faktiskt får. Kostnaden kan dessutom variera en hel del mellan olika tjänster. 

Vad kostar en online-PT respektive WR66? 💰

Precis som personliga tränare i allmänhet, kan online-PTs variera väldigt mycket i pris. Kostnaden utgår förstås från hur mycket tid hen behöver lägga varje vecka på coaching, och vilket material du får tillgång till.

Om priset för en vanlig gym-PT börjar på 800–1000 kronor per träningstimme, kostar en online-PT från 500 kronor i månaden och uppåt. Det finns förstås PT-tjänster som är billigare än så, men då blir kvaliteten därefter. 

Beroende på tjänst och vad som ingår, men också tränarens erfarenhet och eventuell specialkompetens, kan priset bli hur högt som helst. 

WR66 kostar 2,495 kr, och då kan du välja om du vill köra programmet med battle ropes eller din egen kroppsvikt. I programmet, som pågår under 66 dagar, får du allt du behöver för att skapa nya vardagsrutiner med god och hälsosam mat och hemmaträning. 

Alla recept och övningar behåller du efter programmets slut, så att du kan upprätthålla dina nya vanor och behålla din nya vikt i längden. Här kan du läsa mer om WR66 – vår 66 day challenge.

Får du motivation av att träna tillsammans med andra? Gör som 30 000+ svenskar och anmäl dig till WR66.

Välj den tjänst som passar ditt liv bäst, inte den som är billigast

För dig som är sugen att signa upp dig på en träningstjänst eller kost- och träningsprogram online, har PT-Tommy ett par sista kloka råd på vägen.

För det första: oavsett vilken tjänst du väljer så är det du som kommer få göra jobbet. 

Inga resultat kommer gratis. Därför gäller det att hitta ett träningsprogram som sänker tröskeln så mycket som möjligt. Som ser till att träningen blir av. Vecka för vecka. År för år. Och förhoppningsvis – resten av livet.

För det andra: välj inte en träningstjänst för att den är billigast. 

Känns ett program sjukt billigt är kvaliteten garanterat ingen höjdare heller. Precis som i alla andra branscher vill seriösa personliga tränare med rätt erfarenhet ha betalt för sina tjänster. 

Så räkna med att du får vad du betalar för. Och välj en träningsform, tjänst eller program som får dig att må bra. Både inuti och utanpå.  

Det är tusen gånger viktigare än allt det andra. ❤️

author

Granskad av

Tommy Brattfalk

PT

<

Alla Tips & Råd

VÅRA MEDLEMMAR

30,000 deltagare

Vi pratar gärna och länge om Weekly Revolt. Men våra fantastiska medlemmar gör det så mycket bättre. Över 14,000 av dem har redan berättat om sin upplevelse genom våra program. Kolla själv.

instagram
instagram
instagram
instagram
instagram
instagram

Varukorgen är tom

Till butiken

Varukorg
Varukorgen är tom
Totalt:

Vi bjuder på frakten