Tips & Råd

Varukorgen är tom

Till butiken

”Goda råd” och myter om träning och kost

Vi har alla hört dessa ”goda råd”; Man får mer muskler om man tränar tidigt på morgonen och man måste äta inom en timme efter träning. Och hur är det egentligen: ska man stretcha eller inte?

I den här artikeln berättar vi hur vi på Weekly Revolt ser på utbredda myter och påståenden kring kost och träning. Vissa håller vi med om till viss del – andra tycker vi att du kan strunta i.

Testa vårt populära hemmaträningspass Smidig kostnadsfritt. Det är bara att ladda ner passet och köra när du vill – inga redskap behövs 🙌

Skanna QR-koden och hämta ditt pass 💪

author

Granskad av

Jonathan Hoel

Grundare

Gör det som ligger närmast dig och din vardag

De flesta råd om träning och kost kommer ur välvilja. Man har upptäckt att något ger lite bättre fysiska resultat och vill dela med sig av sina kunskaper till andra. Råden kan ha en viss sanning i sig men gör samtidigt att du fastnar i krångliga detaljer.

Möjligtvis kan det enligt någon studie ge lite bättre resultat om du tränar på morgonen. Men om du inte är en morgonmänniska så kommer rådet att göra din träning till en pina. 

Därför vill vi ge dig ett gott råd: Gör det som ligger närmast dig och din vardag. Gillar du inte att gå upp tidigt på morgonen? Vill du inte väga dina grönsaker och tycker att snäva dieter känns jobbiga? Skit i allt det där!

Om du äter hälsosamt och tränar regelbundet så kommer de där tidiga mornarna eller exakta grammen inte spela någon roll.

Gör det som ligger närmast dig och din vardag

Gör det som ligger närmast dig och din vardag

12 påståenden och myter kring kost och träning

Våra professionella coacher och dietister får dagliga frågor av människor som vill leva ett hälsosamt liv och har därför stenkoll på de flesta ”goda råd” som cirkulerar i stugorna. 

Här kommer deras syn på tolv vanliga råd och påståenden kring kost och träning.

👍 = Vi tycker det är ett bra råd. (Fast ofta med viss modifikation.)

👎= Den här kan du strunta i med gott samvete! (Men läs gärna vad du kan göra i stället.)

🤙= Det finns flera sätt att se på saken.

1. Man ska gå 10 000 steg om dagen 👍

Idag är det många som inte rör på sig särskilt mycket alls och då är promenader en superbra träningsform som gör stor skillnad för hälsan.

10 000-steg-om-dagen-tänket kommer från Japan. Det var under 60-talet som en tillverkare av stegräknare tog fram kampanjen Manpo-Kei, som kan översättas till ”tio-tusen-stegräknare”.

Konceptet handlade om att man kan förbättra hälsan och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom att ta fler steg varje dag. Det finns alltså ingen vetenskaplig grund för att 10 000 är det exakta antalet steg man ska ta för att förbättra hälsan.

Ny forskning visar att 6 000 steg är bra för hälsan, men det har även florerat andra siffror. Det vi kan säga är att varken 6000 eller 10 000 steg är någon magisk siffra. Men de flesta går för lite och skulle må bättre av lite mer daglig rörelse.

👍 Tummen upp för att promenera mera

Promenader är ett toppenaktivitet för att öka din dagliga dos av rörelse

Promenader är ett toppenaktivitet för att öka din dagliga dos av rörelse

2: Träna tidigt på morgonen så bygger du mer muskler 👎

Att du bygger mer muskler på morgonen är en myt. Hur snabbt du bygger dina muskler handlar om hur hårt du tränar och vad du äter. Oavsett om du tränar på morgonen eller kvällen så tar det tid att bygga muskler. Nyckeln är att träna regelbundet, äta rätt och ha tålamod. 

Även om det enligt någon studie skulle vara sant, säger vi så här: Den träning som blir av är alltid den bästa. Om du är en nattuggla eller en person som med skyhöga energitoppar mitt på dagen, kommer du troligtvis inte orka träna tidigt varje morgon.

Då är det mycket bättre att fokusera på träning när det passar dig. Så länge du får det gjort!

👎 Tummen ner för råd som krånglar till vardagen

3: Vi ska äta 500 gram frukt och grönsaker om dagen 👍

Även om vi tycker att rådet med 500 gram är onödigt detaljerat, så är själva syftet med rådet bra: Du mår bättre av att äta mer frukt och grönt! 

Det behöver inte innebära ännu en side sallad till middagen. Gör något kul med grönsakerna och gör dem till en självklar del av rätten: lägg dem i en gryta, grilla i ugnen eller skär frukten i roliga former till barnen. 

Rekommendationen om 500 gram kommer från Världshälsoorganisationen i syfte att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, cancer och andra sjukdomar.

Det är också ett effektivt sätt att få i sig tillräckligt med mikronäringsämnen och fiber som kroppen behöver för att fungera på bästa sätt. Grönsaker och frukt hjälper dessutom till att hålla dig mätt utan så mycket extra kalorier

Därmed är det inte nödvändigt att vara så exakt, det räcker med att tänka att det gäller på ett ”ungefär” så kommer du få i dig tillräckligt.

👍Tummen upp för mer frukt och grönt 

Man mår bättre av att äta mer frukt och grönt

Man mår bättre av att äta mer frukt och grönt

4: Färska grönsaker är bättre än frysta 👎

Det finns en viss skillnad i näringsinnehåll, men innan vi går in på det vill vi ge dig ett annat gott råd kring frysta eller färska grönsaker: Välj det som passar dig bäst

Vi brukar rekommendera frysta grönsaker eftersom det är mer praktiskt. De håller länge i frysen och det är jättebra att ha frysta grönsaker hemma: då har du alltid tillgång till hälsosam mat. 

Ur ett näringsperspektiv funkar det så här:

Färska grönsaker kan ha högre nivåer av näringsämnen än frysta, speciellt om du äter dem precis när de skördas. Men de kan också förlora många näringsämnen om du inte förvarar dem rätt. 

Frysta grönsaker är ofta skördade och förpackade vid sin mognadstopp, vilket innebär att de kan ha högre nivåer av näringsämnen än färska grönsaker som har transporterats och behandlats under en längre tid. 

Sammanfattningsvis är det alltså svårt att veta och det är mycket bättre att strunta i detaljerna och göra det som passar. Kombinera båda. Kör frysta i puréer och färska i grytan. Eller tvärtom? För oavsett om du föredrar fryst eller färskt, är det bra och hälsosamt med mer grönsaker i vardagen. 

👎 Tummen ner för rådet att välja det ena eller det andra

5: Vitt bröd är dåligt för kroppen  🤙

Vitt bröd är inte dåligt för kroppen i en lagom mängd. Men det är bra om du varierar med  bröd som är lite grövre och innehåller fullkorn ibland. 

Vitt bröd är gjort på fullkorn där man plockat bort det grova och näringsrika ytterhöljet. Det gör att du får i dig snabba kolhydrater som inte stillar hungern. Därför är det lätt att äta för mycket av det. 

Du behöver inte utesluta vitt bröd helt för det är som sagt inte farligt för kroppen. Dessutom är det väldigt gott! Men i Sverige äter vi väldigt mycket bröd och då kan det vara bra att äta grovt bröd som grund och ljust bröd när du vill lyxa till det. 

👎 Tummen ner för att bara äta vitt bröd som inte mättar 

👍 Tummen upp för att aldrig förbjuda

6: Man får smalare midja av att träna magen varje dag 👎

Detta är en myt! Tränar du magen får du en stark mage vilket såklart är bra, men din midja kommer inte att bli smalare. 

En smalare midja kan man få genom att minska i fettvikt och det gör man inte genom att träna magen – det gör man genom att förändra sina kostvanor. Du kan inte heller punktförbränna fett för en viss del av kroppen. När man minskar i fettvikt försvinner fett över hela kroppen. 

I den här artikeln kan du läsa mer om varför du inte kan träna dig smal, även om träning är superviktig för hälsan på andra sätt.

👍 Tummen upp för att träna magen för att bli stark  

👎 Tummen ner för att träna magen för smal midja

Träna mage för att få stark mage - inte för att få smal midja

Träna mage för att få stark mage - inte för att få smal midja

7: Man måste räkna kalorier för att gå ner i vikt 👎

Du behöver inte räkna kalorier för att gå ner i vikt. 

För att gå ner i vikt behöver du ett kaloriunderskott vilket innebär att du behöver äta färre kalorier. Vissa upplever att det är enklare att räkna kalorier under perioden man vill gå ner i vikt, men det är absolut inte nödvändigt. Det räcker att äta mindre portioner och byta ut mat med mycket tomma kalorier mot näringsrik mat som mättar bättre.

Nackdelen med att räkna kalorier är att det är krångligt, och du kommer antagligen inte orka göra det resten av ditt liv. Då är det bättre att lära dig om hälsosam mat och måtta dina portioner på ett ungefär.

Här har vi skrivit en artikel med massor av tips om hur man kan gå ner i vikt utan att räkna kalorier

👎 Tummen ner för att krångla till vardagen när det inte behövs 

8: Du behöver stretcha direkt efter ett träningspass  🤙

Stretching är något som diskuteras mycket i träningsvärlden och det kan vara svårt att veta vad som är rätt eller fel. 

Det vi kan säga med säkerhet är att det är bra att jobba med sin rörlighet. Många sitter stilla hela dagarna och att stretcha och göra olika rörlighetsövningar mår kroppen bra av. 

Men en del lägger för stor vikt vid att stretcha efter varje träningspass. Om man till exempel går på ett klassiskt gympapass slutar man ofta med att dra lite i vaderna och kanske sträcka ut ryggen och sen är man klar. Den typen av stretching kan kvitta. 

Stretcha om det känns skönt efter passet, strunta i det om det bara tar upp onödig tid. 

👍 Tummen upp för att träna rörlighet 

👎 Tummen ner för att stretcha av gammal vana för att någon sagt att du borde göra det

Stretcha efter passet om du vill, strunta i det om det bara tar upp onödig tid

Stretcha efter passet om du vill, strunta i det om det bara tar upp onödig tid

9: Du får bättre resultat om du äter inom en timme efter träning 👎

Det här rådet har cirkulerat länge och vi vet inte var det kommer från. Men det är onödigt att nörda ner sig i den här typen av detaljer. Dessutom finns det inget vetenskapligt stöd för att det stämmer. 

Det studier har visat är att mängden protein och kolhydrater som du äter under hela dagen är viktig för muskelbyggnaden. Inte att du äter en viss tidpunkt efter träningen. 

Är du en person som tävlar inom idrott kan det visserligen vara viktigt att äta inom en timme för att hinna få i dig allt du behöver under dagen. Men tävlar du inte inom idrott så ät när det passar dig. Och se till att få i dig det du behöver under dagen. 

Vi säger som vi alltid säger: Krångla inte till det. Det viktiga är att du får till bra vanor kring kost och träning. Detaljerna är skitsamma!

👎 Tummen ner för råd som skapar hjärnspöken över vad man ska och inte ska göra

10. Lågintensiv träning bränner mer fett än högintensiv   👎

Förlåt för att vi upprepar oss men: Nörda inte ner dig i detaljerna!

Om du hela tiden tänker på vad som är bra och vad som är dåligt blir det bara jobbigt till slut. Det måste inte vara så perfekt. Rör på dig mer, ät hälsosamt, ha roligt och variera din träning så kommer du se resultat. 

Vi mår bra av att få upp pulsen några gånger i veckan. Vi mår också bra av promenader. Blanda! Kör lågintensivt vissa dagar och högintensivt andra. 

Vi hoppar över att ge ett mer detaljerat svar som inte gynnar din hälsa. Gör det som passar dig bäst, när det passar dig bäst. 

👎 Tummen ner för jobbiga råd 

11: Det är bra att fasta några gånger per år 🤙

Ny forskning visar att fasta ger positiva hälsoeffekter på kroppen. Fastan drar enligt studier igång vissa mekanismer i kroppen som kan vara bra för hälsan. 

Men vi vet ännu inte hur stora hälsoeffekter fastan faktiskt ger. Att fast är därför ingenting vi på Weekly Revolt rekommenderar. Istället tror vi på att skapa hälsosamma vanor kring kost och träning som fungerar i vardagen och håller livet ut.

Vill du testa att fasta så är det helt upp till dig och för de flesta är det inte farligt. Men mår du inte bra av att fasta så ska du såklart inte göra det.

👎 Tummen ner för att göra saker man inte mår bra av 

Vi på Weekly Revolt rekommenderar inte att du ska fasta

Vi på Weekly Revolt rekommenderar inte att du ska fasta

12: No Pain No Gain – att träna ska göra lite ont 👎 

Det ska såklart inte göra ont att träna. 

Så här är det: Vill du uppnå ett extremt resultat med din träning så kommer du att uppnå det snabbare om du tränar mycket. Tränar du hårt kan du få träningsvärk vilket kan göra ont. Men att du måste träna hårt för att vara hälsosam är långt ifrån sanningen.

Bilden av att man måste träna hårt kommer många gånger från sociala medier. Träningsinfluencers flexar muskler och visar hur många dagliga repetitioner de kör och alla tror att det är så man måste träna.

Är du en person som vill träna mycket finns det inga nackdelar med det. Men har du inte det intresset kan du istället bli stressad av de hurtiga bilderna i flödet. 

Att leva hälsosamt, hålla en bra vikt och ha en stark kropp innebär inte att du måste träna stenhårt. Du behöver inte tänka i banorna ”No Pain No Gain”. 

Titta bara på alla 30 000+ deltagare i vårt eget kost- och träningsprogram WR66. Där tränar vi 10-15 minuter om dagen och får fantastiska resultat. 

👎 Tummen ner för smärtsamma träningspass 

Få fina resultat utan att vara en träningsguru med vårt kost- och träningsprogram WR66

Vilka goda råd kring kost och träning är sanna och vilka är skitsamma?

Alla goda råd från vänner, sociala medier och olika hälsoexperter kommer oftast av välvilja till dig och andra människor. Tyvärr kan de ibland ge motsatt effekt. 

Råd som krånglar till vardagen är inte så goda som personen som gav dem kanske trodde. Möjligtvis kan de göra lite skillnad på det ena eller andra sättet om du följer dem till punkt och pricka, men risken är stor att du inte orkar göra det och ger upp. 

Goda råd kring kost och träning är de där man tänkt till kring hur mottagaren faktiskt kan använda sig av dem. Och då försvinner många detaljerade och krångliga tips. 

Ät hälsosam mat och rör på dig är ett gott råd. 

Detaljerna kring hur du gör det är skitsamma!

author

Granskad av

Jonathan Hoel

Grundare

<

Alla Tips & Råd

VÅRA MEDLEMMAR

30,000 deltagare

Vi pratar gärna och länge om Weekly Revolt. Men våra fantastiska medlemmar gör det så mycket bättre. Över 14,000 av dem har redan berättat om sin upplevelse genom våra program. Kolla själv.

instagram
instagram
instagram
instagram
instagram
instagram

Varukorgen är tom

Till butiken

Varukorg
Varukorgen är tom
Totalt:

Vi bjuder på frakten