Tips & Råd

Träningsmotivation: Till dig som hatar att träna

Du har hört det förr. Börja smått! Hitta något du tycker är roligt. Efter att du har tränat ett tag kommer du ÄLSKA det.

Känner du igen tipsen? Vi säger absolut inte att det är något fel på dem. Tvärtom tycker vi att det är bra råd som vi själva ger eftersom de fungerar för många.

Men det finns massor av människor som inte hittar en träningsform de tycker är rolig. De har testat att börja med något litet, men det är lika plågsamt varje gång. Det blir inte lättare, och ordet älska är det sista de skulle förknippa med träning.

Är du den personen? Då har vi tipsen som troligtvis kommer underlätta för dig att öka träningsmotivationen – trots att du hellre hade gjort något helt annat.

Testa vårt populära hemmaträningspass Smidig kostnadsfritt. Det är bara att ladda ner passet och köra när du vill – inga redskap behövs 🙌

Skanna QR-koden och hämta ditt pass 💪

author

Granskad av

Louise Åberg

Grundare

Senast uppdaterad 9 juli 2024

Hitta träningsmotivationen: Bestäm dig för vem du vill vara 🧘‍

Om du inte tycker om att träna är det svårt att ta till sig råd som ”kör bara” eller ”det kommer bli kul”. Du har säkert redan börjat för att sedan sluta flera gånger om. 

Du är inte ensam om att känna så. Många som går Weekly Revolts kost- och träningsprogram har berättat för oss att de känner precis så. En del har till och med uttryckt att de hatar att träna.

Men de har bestämt sig för att välja hälsa, långt liv och mer energi i vardagen. De har gått våra program för att de har valt sig själva. Det tycker vi är så häftigt. 

Att du läser den här artikeln betyder troligtvis att du också vill bli mer hälsosam, men du har svårt att hitta motivationen till att komma igång.

Vårt råd till dig är: Bestäm dig för vem du vill vara. Sen tar du reda på hur du ska bli den personen.

Sätt mål som ökar träningsmotivationen

I våra kost- och träningsprogram frågar vi ofta våra deltagare om mål innan de börjar i programmen. Några vanliga mål är:

  • Jag vill få bättre tålamod och bli en gladare förälder

  • Jag vill orka göra roliga saker på fritiden

  • Jag vill känna mig starkare

  • Jag vill bli piggare så jag kan leverera bättre på jobbet

  • Jag vill leva ett långt och friskt liv

  • Jag vill orka träffa mina vänner oftare 

  • Jag vill börja spela fotboll/innebandy/handboll som jag gjorde när jag var ung

Vem vill du vara och vad som är viktigt för dig i livet? Skriv upp det i din telefon eller anteckningsbok. Att skriva ner dina drömmar gör att du enklare kommer ihåg vad målet är när du står där och gör dina knäböj, fast du hellre hade legat på soffan och kollat på en kul serie. 

Oavsett vad du har för drömmar är vi säkra på att de är lättare att uppnå med mer energi, styrka och ork.

Vill du också känna dig starkare och få mer energi till saker du tycker är roligt? Nå dina hälsomål med WR66.

Få det gjort – även när träningsmotivationen dalar

Har du kommit fram till vad som är betydelsefullt för dig i livet? Bra. Nu kommer tips på hur du tar dig dit. För precis som att alla vägar leder till Rom, leder god hälsa och energi till de flesta av livets viktigaste mål. 

Vi vet – det är svårt att komma igång när man inte tränat på länge. Och har man en dålig inställning till träning är det ännu tuffare att hitta träningsmotivationen. 

Det är lätt att tro att alla som tränar tycker det är kul. Att de vaknar på morgonen och känner ”Wow, ännu en härlig dag i träningens tecken”. Men så är det sällan. Vissa vill bara få det gjort så att de kan få energi till saker som de tycker är roligare. 

En viktig sak att veta om träningsmotivation är att den har toppar och dalar. Man kan känna sig supermotiverad vissa perioder och helt omotiverad andra.

Träningsmotivation kan styras av hormonnivåer 🌸

För kvinnor kan träningsmotivationen styras av hormonnivåer som höjs och sänks i större utsträckning än hos män – något som påverkar måendet och energin. Exempel på såna tillfällen är vid mens och klimakteriet.

Även faktorer som stress på jobbet eller småbarnslivet kan göra att träningsmotivationen försvinner.

Det är just då – när motivationen dalar – som du behöver ha koll på din lägstanivå när det kommer till träning. Och bara få det gjort. 

Hitta din lägstanivå som du alltid kan återvända till

Ett vanligt misstag många gör är att börja för hårt. Det är den största motivationsdödaren av alla. 

Problemet med att gå ut för hårt är att du troligtvis inte kommer kunna fortsätta träna på samma nivå under en längre period. Det gör att många känner sig misslyckade direkt, och ger upp träningen helt och hållet. 

Därför behöver du börja med att hitta din lägstanivå. 

Kanske är lägstanivån att ta en halvtimmes promenad varje dag, oavsett hur omotiverad du känner dig. Eller att alla dina dagar ska innehålla 20 armhävningar och 30 knäböj, även när du har jättemycket att göra. Det tar ju knappt två minuter – sen är du klar och kan checka av det på listan. 

Efter ett tag kommer du kanske känna att du vill göra mer. Du får en bra känsla i kroppen. Samtidigt börjar du kanske tänka på att äta mer hälsosamt. Det blir en god cirkel.

Men att komma till den känslan kan ta tid. Så i början gäller det verkligen att hitta din lägstanivå – och få det gjort! 

Två kvinnor jobbar ner för en backe på en promenadväg.

Hitta din lägstanivå – och få det gjort

Hur mycket träning är tillräckligt?

Att du gör mer än du gjorde innan är tillräckligt till en början. Så håll hårt i din lägstanivå – dina dagliga promenader, 25 armhävningar, eller något annat du bestämt dig för. 

Men räcker det att bara promenera för att bli stark och få mer energi? Svaret är att njae, du behöver göra lite mer än så. Att få upp pulsen ibland och utmana musklerna i kroppen gör underverk för ditt mående – både psykiskt och fysiskt. 

Lägstanivån handlar inte om att du ska stanna där. Den handlar om att komma igång. Och om att alltid ha något att falla tillbaka på när motivationen inte är på topp.

När du varit sjuk och sängliggandes till exempel. Då kan det vara svårt att hitta tillbaka till träningen. Det är då du återvänder till din lägstanivå och får det gjort. Här berättar vår läkare Sofia om träning när du är sjuk.

När du väl kommit igång och fått in vanan att röra på dig varje dag, först då lägger du till ett tuffare pass i veckan. Och sen ett till. 

Att få till två längre pass i veckan med styrka och kondition på 20–30 minuter + lite rörelse varje dag är riktigt bra. Vill du träna mer ska du såklart göra det. Men du behöver inte göra det. 

Du kan vara du ❤️

Vi brukar säga så här: 

  • Du behöver inte spendera flera timmar på gymmet 

  • Du behöver inte springa en mil om dagen

  • Du behöver inte sätta en stämpel på dig själv att du är en ”person som gymmar”

  • Du behöver inte heller vara en ”löpare”

Du kan vara du. En person som tycker att det finns annat i livet som är roligt. Men som håller igång för hälsans, kroppens och psykets skull.

Visst låter det härligt?

Kom igång och träna hemma

Många som inte har tränat innan tycker det är svårt att veta hur man kommer igång. Man tvivlar på sig själv och tänker kanske att folk kommer stirra och döma. 

Det är en vanlig känsla som många brottas med. Och vi kan säga hur många gånger som helst att ingen kommer kolla på dig, för alla gör sin egen grej. Men det är svårt att ta till sig när självförtroendet inte riktigt är där. 

Om du känner så, vill vi tipsa dig om att börja träna hemifrån. Det finns massor av Youtube-filmer med övningar du kan göra på ditt vardagsrumsgolv. Vår träningskreatör Louise har också ett Instagram-konto där hon bjuder på korta, svettiga HIIT-pass och annan träning som du enkelt gör var du än är. 

Vill du hellre gå ett program där du får vägledning och stöttning genom enkla, korta träningspass, kan vi tipsa om att testa något av våra program. 

Många av våra deltagare i WR66 – vår 66 day challenge har berättat för oss att de aldrig känt sig hemma på ett gym. Tack vare våra program har de börjat träna för att de känner sig mer bekväma i sitt eget vardagsrum.

Efter ett tag växer självförtroendet ❤️

När man tränat hemifrån ett tag brukar självförtroendet växa. Till slut står man där i parken och kör sina knäböj utan att bry sig om vad andra tycker. 

En annan källa till motivation kan vara att börja träna tillsammans med andra som också är nybörjare. Människor man kan få pepp av när motivationen dalar. I våra program blir du inbjuden till en sluten grupp där alla peppar varandra till en bättre hälsa. Här kan du läsa om Anna som hittade sitt träningslag i våra grupper.

Vi kan inte lova att du någonsin kommer älska att träna – men vi kan hjälpa dig hitta glädjen i att få det gjort ändå.

Att ta hand om din hälsa – att satsa på dig – är den största gåvan du kan ge till dig själv.

Ta steget. Få det gjort ❤️

Leende kvinna med rosa tröja gör plankan på en strand.

Hitta glädjen i att få det gjort

Få träningsmotivation och pepp genom att träna tillsammans med andra i något av våra program.

author

Granskad av

Louise Åberg

Grundare

<

Alla Tips & Råd

VÅRA MEDLEMMAR

30,000 deltagare

Vi pratar gärna och länge om Weekly Revolt. Men våra fantastiska medlemmar gör det så mycket bättre. Över 14,000 av dem har redan berättat om sin upplevelse genom våra program. Kolla själv.

instagram
instagram
instagram
instagram
instagram
instagram